Mat som ökar dopamin i hjärnan

December 27Dopamin är en viktig neurotransmittor. Det är viktigt att lärande, förståelse, tänkande, och frivilliga rörelser. Livsmedel inte innehåller dopamin. I själva verket kan dopamin inte överföra från blodet in i hjärnan. Men maten inte innehåller en viktig föregångare till dopamin som kan resultera i en ökning av den naturliga dopaminproduktionen. Denna prekursor är en aminosyra som heter tyrosin, som först observerades i en ost protein som kallas kasein. "Tyros" är grekiska för ost.

Mejeri

Tydligt, ost, keso, ägg och andra mejeriprodukter innehåller tyrosin. Tyvärr, de flesta mejeriprodukter är också hög i mättat fett och mättat fett kan hämma korrekt hjärnans funktion och dopamin syntes. Så även om ost och mejeriprodukter innehåller byggstenar för dopamin, äta dem i stora mängder kommer inte nödvändigtvis producera ökningen av dopamin som man kan förvänta sig.

Kött

Flera kött är rika källor till tyrosin. Den största koncentrationen finns i lax och kalkon. Torsk, kolja, atlantisk soldatfisk och mahi är ganska rik på tyrosin också. Dessa fiskar i synnerhet, är ganska magert, fettsnål mat kan leda till högre dopamin. Turkiet utan huden kan ha en liknande effekt. Spel kött, som buffel och älg, är höga i tyrosin, som är räkor.

Soja

Soja och sojaproteinisolat är mycket höga i tyrosin. Detta är viktigt eftersom ett antal produkter, som spänner från trädgårds hamburgare till granolastänger, innehåller sojaprotein isolera som en viktig proteinkälla. På grund av de höga nivåerna av tyrosin, livsmedel med betydande innehåll sojaprotein är livsmedel som ökar dopamin i hjärnan.

Gröna bladgrönsaker

Några grönsaker är mycket hög i tyrosin. I själva verket är den rikaste källan till tyrosin en grönsak: spirulina, eller blågröna alger. Andra tyrosin-rika grönsaker innehåller alger och senap greener. Dessa källor är låg fetthalt och innehåller många antioxidanter. Dessa näringsämnen faktiskt skydda dopaminproducerande nervceller och öka fördelarna med tyrosin.

Baljväxter och frukt

Bönor, särskilt limabönor, nötter såsom mandlar, och pumpafrön är måttliga källor tyrosin. Bananer och avokado, även blygsam i sin tyrosin innehåll kan öka dopaminnivåerna i hjärnan.


Relaterade artiklar