Om Kolsyrade drycker

June 30

Om Kolsyrade drycker


Kolsyrade drycker kan antingen vara konstgjorda eller naturligt förekommande, som mineralvatten som innehåller överskott av koldioxid. Historiskt sett har fordringar gjorts när det gäller medicinsk användning av naturligt kolsyrade mineralvatten, men det gäller för medicinskt bruk har aldrig bevisats.

Historia

Den första lyckade försök att skapa en kolsyrad dryck utfördes av Joseph Priestley år 1767, som lyckats skapa den första infusionen av överskott av koldioxid i vatten som var drickbart för människor. En av världens största producenter av kolsyrade mineralvatten är Sverige, det land där den första massproduktion av kolsyrat vatten uppnåddes. År 1770, ett svenskt kemist, Torbern Bergman, infört en massproduktion process införa krita och svavelsyra för att lägga till bubblor i vatten. Massproduktion av kolsyrade mineralvatten framfördes av Jacob Schweppes, i Genève, Schweiz 1783. Produktions förskott på Schweppes i slutet av 18th Century ledde till massproduktion av kolsyrade, smaksatt vatten drycker som tillverkas av företag runt om i världen.

Process

För att tillverka kolsyrade drycker, är vatten ändras med en process som kallas karbonatisering, i vilken koldioxid löses i vatten för att framställa kolsyra. Produktionen av kolsyra är grunden för de flesta kolsyrade drycker som framställts, med smakämnen, sötningsmedel och andra tillsatser tillsätts för att smaksätta de olika kolsyrade drycker. I 21: a århundradet, koldioxid upplöses vid högt tryck för att ge mer karbonatisering att ta plats och öka antalet bubblor i en drink.

Soda

Under 19-talet var utvecklingen av olika smaker och typer av kolsyrade läskedrycker kvar till kemist ägare, med någon form av apoteks utbildning. I USA, Samuel Fahnestock utvecklat sifon för användning i den växande kemist kolsyrad dryck industrin i 1819. Den kolsyrade läsk industrin fortsatte att växa under hela 19th Century med införandet av den första flaska sodavatten 1835, börjar en tid präglad av massa kolsyrat vatten produktion i USA. Produktionen och buteljering av smaksatta kolsyrade läskedrycker massa fortsatte med införandet av root beer 1876, snabbt följt av införandet av colasmak kolsyrade drycker 1881.

Marknad

Under 2011, det kolsyrade läskedrycker och kost kolsyrade läsk industrin innehåller ett stort antal företag som tillverkar ett stort utbud av drycker, inklusive Coca-Cola och Pepsi produkter. The Coca-Cola Company har världens största marknadsandelen av kolsyrade läskedrycker av alla företag i världen som 2011.


Relaterade artiklar