Metabola syndromet hos hästar

November 13

Metabola syndromet hos hästar


Metabola syndromet hos hästar, även känd som hypotyreos, är ett relativt ovanligt problem som kan orsaka elände och lidande i din häst vän, och kan drastiskt minska sin livslängd. En annan term för denna sjukdom är insulinresistens, eftersom kroppen inte bryta ner stärkelse och kolhydrater den förbrukar ordentligt. Oavsett namn, är sjukdomen ett problem, och kan vara svåra att behandla.

Funktioner

Metabola syndromet hos hästar är en sjukdom där kroppen inte använder insulin som det ska. Normalt när kroppen är översvämmad med kolhydrater och andra livsmedel, insulin frigörs i blodomloppet för att reglera blodsockernivåer som energin bearbetas. Detta tillåter korrekt fördelning av fett, socker och näringsämnen till de olika delar av kroppen. I metabolisk störning, ignorerar kroppen insulin och de näringsämnen svämma blodomloppet och orsaka hälsoproblem och fetma, eftersom den extra energin lagras som fett.

Effekter

I hästen orsakar metabolisk störning extrem fetma, och djuret är helt resistenta mot viktminskning åtgärder. Tecken på metabolisk störning inkluderar fettdepåer på båda sidor av ryggraden, en crested hals med fett i kuddar på krönet ovanför och nedanför halsen, och en fet mage. Hos män kommer det att finnas fettdepåer längs höljet av penis, och hos kvinnor fett kommer att deponeras runt anus och vulva. Dessa djur inte cykeln normalt och är nästan omöjligt att föda upp. De löper stor risk för fång och de flesta har redan havererat någon gång i sitt liv. Fång, även känd som grundare, är en förödande sjukdom där lamellerna (blodförsörjningen av foten) i hästens hov lossnar från hovväggen. I värsta fall av fång, kan hovbenet inuti hoven roterar och hoven faktiskt kasta av. Detta är en dödsdom. Fång är en av de mest fruktade och svåraste av hästsjukdomar att behandla.

Tidsram

Metabolisk sjukdom hos hästar inte påverkar de unga. I studier, hästarna visar sjukdomen varierade i ålder från 6 till 20 år; hästarna var alla mogna och visade tecken på metabolisk störning kommer in. Inga fall konstaterades hos hästar yngre än 6 år. Villkoret försämrades med ålder och många häst livslängder förkortades på grund av återkommande grundare, som krävde dödshjälp.

Behandling

Den viktigaste behandlingen för ämnesomsättningssjukdom hos hästar är återföring av fetma hos djuret. Eftersom hästar med denna sjukdom är så motståndskraftig mot viktminskning, måste alla livsmedel tas bort från djuret och det placeras i en "drylot" eller område där det inte finns något bete eller tillgång till bete. Födointag bör kontrolleras noggrant. En låg-protein, bör fiberrik hö ​​matas, och inga koncentrat eller korn alls. Vissa företag gör feeds nu anpassade till hästar med metabolisk störning, en bra plan. Men det bästa möjliga foder för en överviktig häst är låg närings hö. Tillhandahålla allt vatten de vill, samt ett mineralblock. Men ner i vikt genom kontroll av foder.

Signifikans

Om den lämnas obehandlad, kommer metabola sjukdomar så småningom göra anspråk på livet av hästen. I de flesta fall, inte sjukdomen inte leda till döden, men biverkningarna kommer. Hästen kommer att bli allt feta och benägna att hjärtattacker, häver sig och farligaste - fång. Upprepade episoder av fång så småningom kommer att göra dödshjälp en nödvändighet.


Relaterade artiklar